Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selasa, 13 September 2016

KISAH SEORANG INSAN YANG MULIA DIBULAN KELAHIRANNYA NABI BESAR MUHAMMAD SAW" HADIST YANG DIRIWAYATKAN OLEH SUFYAN BIN WAKI` DARI JUMI` BIN UMAIR BIN ABDURAHMAN AL-`AJALI : HUSEIN BIN ALI BIN ABI THOLIB, TENTANG PERILAKU ROSULULLAH SAW KEPADA SAHABAT-SAHABATNYA.

AYAHKU BERKATA " ROSULULLAH SAW ADALAH……..
ORANG YANG BERMUKA MANIS, LEMBUT BUDI PEKERTINYA, TIDAK BENGIS, TIADA KASAR, TIADA BERSUARA KERAS, TIADA BERLAKU DAN BERKATA KEJI, TIDAK SUKA MENCELA, DAN JUGA TIDAK KIKIR.

BELIAU MEMBIARKAN DAN TIDAK PERNAH MENCELA APA YANG TIDAK DISENANGI. BELIAU TIDAK MEMBUAT ORANG YANG MEMBUTUHKAN PERTOLONGANNNYA MENJADI PUTUS ASA, TIADA PULA MENOLAK UNTUK ITU.

BELIAU TINGGALKAN DIRINYA DARI 3 PERKARA, YAITU : BERBANTAHAN, MENYOMBONGKAN DIRI, DAN SEGALA SESUATU YANG TIDAK SELAYAKNYA. BELIAU TINGGALKAN ORANG LAIN DARI 3 PERKARA, YAITU : BELIAU TIDAK MENCELA SESEORANG, BELIAU TIDAK MEMBIKIN MALU ORANG LAIN, DAN BELIAU TIDAK MENCARI-CARI AIB ORANG LAIN. BELIAU TIDAK BICARA MELAINKAN SESUATU YANG ADA MANFAATNYA.

BILA BELIAU BICARA, SEMUA ORANG DI MAJLISNYA TERTUNDUK, SEOLAH KEPALA MEREKA DIHINGGAPI BURUNG. BILA BELIAU TIDAK BERBICARA, BARULAH MEREKA BERBICARA. MEREKA TIDAK ADA YANG BERBANTAH-BANTAH KATA DISISINYA.

BELIAU TERTAWA TERHADAP APA YANG MEREKA TERTAWAKAN. BELIAU MERASA TA`JUB TERHADAP APA YANG MEREKA HERANKAN. BELIAU SABAR MENGHADAPI ORANG ASING DENGAN PERKATAAN DAN PERMINTAANNYA YANG KASAR.

BELIAU TIDAK MAU MENERIMA PUJIAN KECUALI MENURUT YANG SEPATUTNYA. BELIAU TIDAK MAU MEMUTUSKAN PEMBICARAAN SESEORANG KECUALI ORANG ITU MELANGGAR BATAS. APABILA SESEORANG BERBUAT ITU, DIPOTONGNYA PEMBICARAAN TERSEBUT DENGAN MELARANGNYA ATAU DENGAN BERDIRI MENINGGALKANNYA.

PEMBACA YANG MENCINTAI BAGINDA NABI  MUHAMMAD SAW, ROSULULLAH SAW ADALAH SEBAIK-BAIK TELADAN YANG AKHLAQNYA DIGAMBARKAN OLEH ISTRINYA SITI AISYAH, YAITU AL-QUR`AN.

SUDAHKAH KITA MENELADANI ROSULULLAH SAW DALAM SELURUH KEHIDUPAN KITA?
 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Open Cbox