Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Senin, 16 Juni 2014

MANA YANG KAU PILIH


SEORANG AYAH BERJALAN MUNDAR-MANDIR DI LORONG HOSPITAL, GELISAH AKAN KEADAAN ISTERINYA YANG AKAN MELAHIRKAN ANAK SULUNG MEREKA. SETELAH BEBERAPA JAM IA MENUNGGU, TAK JUGA TERDENGAR TANGISAN BAYI. TIBA-TIBA, SEORANG DOKTER BERJALAN TERGOPOH-GOPOH KELUAR DARI RUANG PERSALINAN MENUJU KEARAHNYA.
"BAGAIMANA KEADAANNYA DOKTER?" TANYANYA PENUH HARAP. "MAAF MAS, KAMI SUDAH BERUSAHA, KEADAANNYA AMAT KRITIKAL. SI IBU SUDAH TAK SADARKAN DIRI!" JAWAB DOKTER ITU. "JADI BAGAIMANA DOKTER ...?" "KAMI TAK MUNGKIN DAN BERUPAYA UNTUK MENYELAMATKAN KEDUANYA, TAPI...MASIH ADA HARAPAN. KAMI HANYA PUNYA SATU PILIHAN, MENYELAMATKAN SI IBU, ATAU MENYELAMATKAN SI BAYI.
LELAKI TERSEBUT KEBINGUNGAN, DAN TAK DAPAT BERKATA-KATA....... "MAAF MAS, SETIAP SAAT AMAT BERHARGA, TOLONG CEPAT UNTUK MEMBUAT PILIHAN!" DESAK DOKTER ITU.
AKHIRNYA, DENGAN BERAT HATI LELAKI ITUPUN BERKATA DENGAN NADA SAYU, "DOKTER, SAYA SANGAT BINGUNG... SAYA SERAHKAN SEPENUHNYA KEPADA DOKTER. TOLONG LAKUKAN YANG TERBAIK!" PINTANYA. DOKTRER PUN BERGEGAS KEMBALI KE RUANG PERSALINAN. NAMPAKNYA DIA SUDAH BERPENGALAMAN MENANGANI MASALAH DARURAT ATAU KRITIKAL SEPERTI INI. DAN DIA TAHU APA YANG HARUS DILAKUKANNYA.
INI ADALAH SALAH SATU CONTOH, BAGAIMANA KEYAKINAN BERAGAMA BOLEH MEMPENGARUHI KEPUTUSAN DISAAT GENTING. SEORANG DOKTER BERAGAMA KRISTIAN/KATOLIK, IA AKAN BERUSAHA MENYELAMATKAN SI ANAK, DAN MENGORBANKAN SI IBU.
BAGI DOKTER MUSLIM, IA AKAN BERUSAHA MENYELAMATKAN SI IBU, DAN MENGORBANKAN SI BAYI. MEMANG BENAR, DUA-DUANYA ADALAH PILIHAN YANG SUKAR, TAPI ITULAH JALAN TERAKHIR DAN MUKTAMAT.
MENGAPA IA BOLEH BERLAKU SEPERTI DEMIKIAN?
DALAM AJARAN KRISTIAN, SETIAP MANUSIA YANG LAHIR SUDAH MEMBAWA DOSA, DOKTRIN INI DIKENAL DENGAN "DOSA WARIS" ATAU "DOSA ASAL".
MANUSIA YANG LAHIR SUDAH MENANGGUNG DOSA NABI ADAM DAN HAWA UNTUK MENEBUSNYA IA HARUS MENGIKUTI SEORANG PENYELAMAT YAKNI PENEBUS DOSA (KETUA PADERI ATAU POPE). DOKTER KRISTIAN ITU AKAN BERJUANG SEDAYA UPAYA UNTUK MENYELAMATKAN SI ANAK, AGAR DIA DAPAT LAHIR DENGAN SIHAT DAN SELAMAT WALAUPUN WALAUPUN SEBALIKNYA TERPAKSA MENGORBANKAN SI IBU. DOKTER BERHARAP, SETELAH ANAK ITU LAHIR IA AKAN MENDAPAT KESEMPATAN UNTUK DIBAPTISKAN, UNTUK TUJUAN MENEBUS DOSANYA. JIKA SI ANAK MENINGGAL SEBELUM DIBAPTISKAN, ANAK ITU AKAN MASUK NERAKA. SEBAB, DOSANYA BELUM SEMPAT DITEBUS.
DALAM AJARAN ISLAM, SETIAP MANUSIA LAHIR DALAM KEADAAN FITRAH/SUCI. DOKTER MUSLIM AKAN BERJUANG MENYELAMATKAN SI IBU, KERANA DIA TIDAK BIMBANG YANG BAYI AKAN MASUK NERAKA. DENGAN TERSELAMATKANNYA SI IBU, INSYA ALLAH SETELAH SIHAT KEMBALI AKAN DIKURNIAI KEKUATAN UNTUK MENGANDUNG LAGI DAN MUDAH-MUDAHAN MENDAPATKAN GANTI YANG LEBIH BAIK, YANG LEBIH SOLEH. SEDANGKAN ANAK YANG TAK SEMPAT TERSELAMATKAN, BIARLAH IA KEMBALI KE PENCIPTANYA DALAM KEADAAN SUCI. MUNGKIN LEBIH BAIK SEKIRANYA BAYI ITU TIDAK DILAHIRKAN DI DUNIA YANG PENUH TIPU DAYA INI AGAR HIDUPNYA KELAK TIDAK MENJADI ORANG YANG TERSESAT.
DEMIKIANLAH, DALAM KEADAAN SERBA SALAH LELAKI TADI TAK SEMPAT UNTUK MEMASTIKAN AGAMA DOKTOR TADI. DAN IA SUDAH BERSERAH SEPENUHNYA KEPADA DOKTOER ITU. DI DUNIA INI ADA BANYAK AGAMA DAN KEPERCAYAAN. PEMAHAMAN KITA TERHADAP AJARAN AGAMA YANG KITA ANUT, AKAN MENENTUKAN JALAN HIDUP KITA. SEJAK BANGUN TIDUR, KITA SUDAH DIHADAPKAN KEPADA PILIHAN.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Open Cbox